De zakelijke voordelen van klimaatadaptieve maatregelen

Lichtgroene druppel beeldmerk van RegenGroen

Tal van voordelen van klimaatadaptieve maatregelen

Klimaatadaptieve maatregelen gericht op vergroening en het gebruik van regenwater bieden tal van voordelen op het gebied van waterbesparing, overstromingspreventie, hitteverlichting, luchtkwaliteit, biodiversiteit en menselijk welzijn, waardoor ze belangrijke strategieën zijn in het aanpassen aan en mitigatie van klimaatverandering.

Wat zijn de zakelijke voordelen?

 • BREAAM
 • Fiscale regelingen
 • Uitstraling van uw bedrijf
 • Besparing op de energiekosten
 • Verhoging waarde van uw pand
 • Welzijn medewerkers
 • Voorkomen of beperken eventuele wateroverlast
 • Onafhankelijkheid van de drinkwatervoorziening

Voor bedrijven zijn er verschillende zakelijke voordelen verbonden aan het implementeren van klimaatadaptieve maatregelen gericht op vergroening en het gebruik van regenwater:

 1. Kostenbesparing
  Door regenwater te gebruiken voor niet-drinkbare toepassingen zoals irrigatie van groen, spoeling van toiletten, koeling van systemen of aanmaken van osmosewater kunnen bedrijven hun waterrekening verlagen. Het implementeren van vergroeningsmaatregelen, zoals groendaken en groene gevels, kan helpen bij het verminderen van de energiebehoeften van gebouwen door natuurlijke isolatie te bieden en de behoefte aan airconditioning en verwarming te verminderen.
 2. Onafhankelijkheid
  Aangezien drinkwater steeds schaarser zal blijven worden, wordt meer onafhankelijkheid gecreëerd door (een deel van de watervoorziening) in eigen hand te houden.
 3. Positieve bedrijfsimago
  Bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid en milieubescherming, zoals het implementeren van klimaatadaptieve maatregelen, bouwen een positief imago op bij klanten, werknemers, investeerders en de gemeenschap.
 4. Verhoging waarde van het pand
  Klimaatadaptieve maatregelen verhogen de waarde van panden door het verminderen van schaderisico’s, het verbeteren van energie-efficiëntie en esthetische aspecten, zoals groene daken. Ze maken panden ook aantrekkelijker voor kopers en voldoen aan toekomstige regelgeving, wat hun concurrentiepositie versterkt.
 5. Regelgevende naleving en risicobeheer
  Door proactief klimaatadaptieve maatregelen te implementeren, kunnen bedrijven voldoen aan regelgevende vereisten met betrekking tot milieubescherming en klimaatverandering. Bovendien kunnen deze maatregelen helpen bij het verminderen van operationele risico’s geassocieerd met klimaatgerelateerde gebeurtenissen, zoals overstromingen, hittegolven en extreme weersomstandigheden.
 6. Innovatie en concurrentievermogen
  Het nastreven van klimaatadaptieve maatregelen kan leiden tot innovatie binnen het bedrijf, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van nieuwe technologieën, producten of diensten die gericht zijn op duurzaamheid en milieubescherming. Dit kan het concurrentievermogen van het bedrijf versterken en nieuwe zakelijke kansen creëren.

Al met al kunnen klimaatadaptieve maatregelen zakelijke voordelen opleveren, variërend van kostenbesparing en operationele efficiëntie tot verbeterd bedrijfsimago, naleving van regelgeving, concurrentievermogen, innovatie en toegang tot financiering en investeringen.


Joep Gregoire – oprichter RegenGroen